Brukernavn:
Passord:

 


Rossini: Messe Solennelle med Schola St Petri

Arrangør: Schola sancti petri
Tid: 6. mai 2018

Schola St Petri er et prosjektkor fra Hadeland, som fremfører kirkemusikk – gjerne med orkester og solister. Vi feirer i år 20 års jubileum, med en aldri så liten turnè. Vi skal framføre Rossinis lille messe i Hunn kirke (Gjøvik), Tingelstad Kirke på Hadeland, deretter Hønefoss kirke, før vi avslutter i Nidarosdomen.

Korets dirigent er Terje Kvam, tidligere domkantor i Oslo. Vi har også med oss eminente solister. Katharina Frogner Kockum er en svensk sopran bosatt i Norge. Hun har gitt en rekke konserter og medvirket som solist med kor og orkestre både i Sverige og Norge. Anne-Carolyn Schlüter er en tysk sangerinne (mezzosopran) med internasjonal karriere. Hun har bodd på Kongsberg siden 2009. Hun har sunget med Schola ved flere anledninger tidligere. Øyvind Ottesen synger tenor. Christopher Skauen Pedersen er en norsk baryton fra Skjeberg som har deltatt på konserter i Norge og utenlands.

Bjarne Sakshaug spiller klaver, og Anders Hovind harmonium.

Verket er ikke ofte framført i Norge. Rossini er mest kjent som operakomponist, og var fenomenalt berømt i sin samtid. Han er kjent for vakre melodilinjer, gjerne kombinert med brå, dramatiske kast. Italiensk opera, med andre ord. Han skrev sin siste opera - «Wilhelm Tell» - i 1929.

Man har spekulert mye om hvorfor Rossini har sluttet sitt virke som operakomponist. Det er rimelig å anta at det var en kombinasjon av politiske forandringer (Rossini mistet sin posisjon), forandret publikumssmak, personlige problemer og sviktende helse som lå i bunn. I ettertiden skrev han noen korte verker (sanger, miniatyrer for piano), en stor Stabat Mater, og da, i 1863, denne «lille høytidelige festmessen».

Den originale besetningen kan virke rar for oss, med piano og harmonium. Men harmonium var et ytterst populært instrument på denne tiden, med stort dynamisk spenn, mange rike klangfarger og lett å transportere. De to instrumenter utfyller hverandre på en fortreffelig måte – flygelet gir klare rytmiske impulser, mens harmoniumet binder musikalske linjer sammen med et mykt klangteppe. Harmoniumet som brukes i konserten er et såkalt trykkluft-harmonium. Det har en rikere klang enn den type som vi kjenner til fra kapeller og bedehus. For øvrig er det et instrument som er helt tidsriktig: det er bygd i 1868, fem år etter første fremføringen til petite messe solennelle.

Messen inneholder mange av de elementene som kjennetegner Rossini, men mer komprimert enn i operalitteraturen. Her må man følge med – det kan gå fort i svingene. Det er fristende å anse messen som et slags destillat av Rossinis musikalske virke. Man kan godt høre at komponisten har vært en dreven operakomponist. Han spisser sine virkemidler til det teatralske, setter skarpe kontraster og pynter med lange belcantolinjer.

Da Rossini ble ferdig med verket, skrev han en liten notis. Ikke til hvem som helst, men en notis til Gud. «Kjære Gud», skriver han, «Her er den altså, denne lille, stakkarslige messen. Er den musikken nå sakral eller et sakrileg? Du vet godt at jeg ble født til å skrive komiske operaer. Den inneholder det lille jeg har lært, men hele mitt hjerte. Lovet være du, og gi at jeg må komme inn i Paradis. Gioacchino Rossini – Passy 1863».

Velkommen til en litt spesiell musikalsk opplevelse i nye Hønefoss kirke!

MAI
6
SØN
Rossini: Messe Solennelle med Schola St Petri
Sted: Hønefoss Kirke
Kr 105-325,- (inkl.avgift)
Kl: 18:00

Kommentarer:


comments powered by Disqus
 

AnnonserRingbillett:
Salgs og leveringsbetingelser 
Kontakt oss
Billetter:
Utsalgssteder
Gebyrer 
Arrangører:
Selg billetter via oss
Annonsering/reklame
Hjelp:
Spørsmål og svar
Gode råd
Sikkerhet
Andre nettsteder:
www.ringbutikk.no
www.ringblad.no