Velkommen til Ringbillett, din lokale billettportal!

Forsiden Arrangementer Min side Handlekurv Login Bli medlem Gavekort Kontakt oss ×
Forsiden

Merk!

Billettsalget til dette arrangementet sluttet: 12. mars 2023

Agora Humbar: DIKTEREN er alltid større enn DIKTATOREN (V. Vysotskij m/Øverli Trio)

DIKTEREN ER ALLTID STØRRE ENN DIKTATOREN

Sanger av den russiske klassikeren, trubaduren, ur-kulturhelten Vladimir S. Vysotskij står på programmet denne søndagskvelden! Vysotskij ble ved årtusenskiftet kåret til tidenes alfahann i russisk kulturliv! Agora Kulturkafé og Humbar har gleden av å ønske Øverli Trio velkommen til Nordsida! Den velrenommerte trubaduren Jørn Simen Øverli er kjent for å formidle Vysotskijs verk til et norsk publikum i flere tiår, og har også andre øst-europeiske sangskatter på programmet. Han står for gjendiktning, gitar og vokal. Med seg har han Siril Malmedal Hauge,(vokal, mandolin og tverrfløyte.) og Zakarias Øverli, (saksofon og vokal).

I disse dager er dette hete saker! Øverli uttaler: den største fellesnevneren for motstanden mot krigen er barden Vysotskij. I dag synges sangene hans både i Ukraina, Belarus og Russland og det er statuer av ham i alle store og mellomstore byer i landene, og i alle bygder er det minneplasser for Vysotskij der de spør ham til råds (se underst) for tida. Slik er det i alle land Øst-Europa.

Øverlis nye Vysotskijtrio har hatt flere konserter nå med stor suksess. Han sier at "sangene blir dessverre bare mer og mer aktuelle. Helt nifst. Folk smiler og humrer gjennom tårer".

Sangens og musikkens avgjørende rolle i å gjøre ende på Sovjetstatens røde fascisme er underkjent. Den viktigste av alle artistene var sangpoeten Vladimir Vysotskij (1938 – 1980). Leonid Bresjnev, Sovjets leder 1964 – 82, kalte ham den farligste opposisjonelle av dem alle og sa i 1981: «Det denne mannen har mellom hendene er ikke en gitar, men en bombe og dersom vi ikke får stoppet sangene hans så er det vårt system som ligger på søppledynga om 10 år.»< Og Bresjnev fikk rett fordi Dikteren alltid er større enn Diktatoren.

I dag er Vysotskij en av klassikerne i Russland på linje med Pusjkin og Sjostakovitsj. Sangene er gjendikta til 263 språk. Mange i Øst-Europa vet ofte ikke at det er Vysotskij de synger. Sangene har blitt folkeviser.

Vladimir Putin siterer nå Vysotskij for å gi tyngde til talene sine, noe som selvfølgelig er en hån mot innholdet i sangene. Men Putin er rå til å omdefinere ordenes betydning i mange sammenhenger, og som Bresjnev skjønner han kunstens overskridende virkning og vet det er viktig å ha Vysotskij med på laget. Sangtekstene blir nå skrevet om for å passe regjeringas politikk.

Vysotskij var den sentrale kronikøren for opposisjonen i Sovjetunionen og hele Øst-Europa på 70- og 80-tallet. Han var den mest berømte personen i riket, eksisterte ikke offisielt og fikk aldri gitt ut noen plater i Sovjet mens han levde. Allikevel var sangene hans avgjørende for å få folk til å tenke selv.

Øverli har jobbet mye med Vysotskijs sanger siden 1980-tallet og hatt over tre tusen konserter og mange turnéer i inn-og utland, gitt ut to CD-er (se Spotify), vunnet Spellemann og mange priser for arbeidet, og skrevet en bok om sangpoeten. Nå foretar Øverli en nytolkning av sentrale sanger sammen med de unge musikerne saksofonisten Zakarias Øverli og den nye jazzstjerna Siril Malmedal Hauge. En ny generasjon! Tolker Vysotskij! Zakarias lever av å være musiker selv om han bare er 22. Siril har mange egne band, ble nominert til Spellemann i jazzklassen i fjor og er spådd en lysende framtid.

Agora Kulturkafé støttes av Norsk Kulturråd, og Ringerike kommune, Kultur

Info:

Tid:

12. mars 2023

Sted:

Humbar, Nordre Torv

Forestillinger:

Annonser:

Kart:

Tilbakemeldinger: