Forsiden Arrangementer Min side Gavekort Bli medlem Spørsmål og svar Handlekurv

Agora Amfi: Carl Fredriksens Transport

Arrangør: Agora Kulturkafe

Tid: 13. februar 2021

Agora Kulturkafé og Ringerike Kultusenter har gleden av å presentere en bevegende forestilling i ord og musikk - som framstiller historien om "det norske svaret på "Schindlers liste"": transportfirmaet som smuglet jødiske flyktninger over grensa til Sverige. Den profesjonelle fortelleren Per Jostein Aarsand og den begavede musikeren Solfrid Molland har turnert store deler av landet med denne forestillingen, som forteller en dramatisk histore fra jødenes skjebne i okkupasjonsårene. Det er en historie som for tiden er aktuell med filmen "Den største forbrytelsen" - og med lokal klangbunn i historien om familien Scharff. Sammen med artistene gjennomføres en markering med lystenning ved snublesteinene på Søndre Torv etter forestillingen. Forestillingen har blitt spilt på Holocaust-senteret flere ganger.

Per Jostein Aarsand har tidligere vært kunstnerisk leder for Fortellerfestivalen, han var med på å grunnlegge Fortellerhuset og han har turnert hele Norge med forestillinger. "Hønefoss-vennen" Solfrid Molland er sanger, pianist og komponist - og har spilt her i byen flere ganger de siste årene. Hun vokste opp med russisk folkemusikk og sigøynermusikk noe som preger hennes konserter og komposisjoner. På reise i Europa som gatemusiker lærte hun sanger av romfolket og komponerte musikk inspirert av ulike katedraler. Dette arbeidet samlet hun på to album utgitt av Kirkelig Kulturverksted: Katedral for Tapte Drømmer og Musikken er mitt fedreland. I 2016 ga hun ut albumet Forvandling, med egen musikk. I år kom hennes kritikerroste album "Håpets kappe" - og releaseturneen hadde Hønefoss som en av sine konsertsteder (30.9.20), Solfrid er utdannet klassisk pianist ved Østlandets Musikkonservatorium og har Storfag i musikk fra Universitetet i Oslo. Hun ble tildelt Oslo Bys Kunstnerpris i 2015.

Kilden i Kristiansand presenterte forestillingen slik: En medrivende musikalsk fortellerforestilling om den største redningsaksjonen i Norge under 2. verdenskrig. Carl Fredriksens Transport er fortellingen om gartneren Rolf Syversen, den tidligere politimannen Alf Pettersen og de andre som vinteren 1942/43 reddet 1000 mennesker fra konsentrasjonsleirene. Ettersøkte jøder og motstandsfolk ble gjemt under presenninger på iskalde lasteplan og kjørt mot Sverige. Forestillingen følger tre av transportene: Familien London, den nitten år gamle jødiske jenta Sara Tomsinsky og de to tsjekkiske barna Vera og Tibor. Donau-transporten; fangeskipet som fraktet 532 jødiske barn og voksne mot Auschwitz, ligger som et dramatisk og tragisk bakteppe. En nær og nedstrippet forestilling som har fått fantastisk mottagelse. Den har siden premieren på Nobels Fredssenter, blitt spilt på Akershus festning, Holocaust-senteret, Litteraturhuset i Oslo, Fredrikstad Kulturhus, Halden fengsel m.m. I tillegg til 140 forestillinger for 15000 ungdomsskoleelever.

 13. februar 2021
kl. 19:00

Agora Amfi: Carl Fredriksens Transport

Sted: Bysalen Amfi, Ringerike kultursenter | Kr 225,- inkl.avgift
Finn billetter >>